Mi okozhatta sok Amazon kereskedőnél az eladások csökkenését Októberben?

amazon algoritmus frissítés

Forrás: pixabay.com

Sok Amazon kereskedő számolt be arról, hogy visszaestek az eladások 2019 októberében. Vizsgáljuk meg: mit is tapasztaltak ezek az értékesítők ebben az időszakban?

 • Kevesebb organikus értékesítés
 • Magasabb ACOS az Amazon PPC hirdetési kampányok során
Számos lehetséges okot, és teóriát vázolnak fel ebben a cikkben, ahol megemlítik az Amazon A9-es algoritmus frissítést is. Ezek szerint az Amazon nagyobb nyomást helyez a kisebb márkákra, így leminősítve az organikus eléréseiket, amely végsősoron a nagyobb márkáknak kedvez. Ugyanis a nagyobb cégek sokkal többet költenek fizetett hirdetésekre, annak érdekében, hogy bekerüljenek az Amazon Top 7-be.

Melyik az a 9 tényező, amely befolyásolja a kulcsszó rangsorolást ( organikus elérést) az Amazon keresési listáján?

Nézzük sorba, melyek ezek:

 • Eladó hitelessége: Az eladó hitelességét befolyásoló tényezők például, hogy mennyi ideje aktív az eladó az Amazon felületén a vásárlók visszajelzései, az eladó teljesítménymutatói, hány darab termék található az eladó katalógusában, és még egyéb kisebb tényezők.
 • Elérések: Hányszor jelenik meg a termék bárhol az Amazonon, illetve az affiliate partnerek webhelyein, partnerek oldalain. Minél többször látható a termék, annál nagyobb jelentőséget tulajdonít az Amazon az adott terméklistának.
 • Belső értékesítés: A belső értékesítés körébe tartozik pl. a gyakran vásárolt termékek.
 • PPC értékesítés: Korábban ez egy fontos tényező volt a kulcsszavak Amazon rangsorolásában, ám 2018-tól megváltozott. Még mindig számít, de már nem a PPC az egyik fő erő, amely a kulcsszavak rangsorolását befolyásolja az Amazonon.
 • Átkattintási arány: Ez az a gyakoriság, amikor az adott termékre rákattintanak, amikor a vásárló a keresési listán látja a keresett terméket. Az átkattintási arányt növelhetjük úgy, hogy meggyőző termékfotót, és meta címet, meta leírást, kulcsszavakat szerepeltetünk a termék oldalon.
 • Külső értékesítés: Külső forgalom irányítása az Amazon listájához 3-szor hatékonyabb megoldás, mint az Amazon PPC alkalmazása. Ezzel még az Amazon A9-es algoritmus frissítés negatív hatását is kiküszöbölhetjük!
 • Konverziós arány: A konverziós ráta az az arány, amely során valaki megnézi, majd ennek eredményeképpen megvásárolja a terméket. Ha magasabb a konverziós ráta, akkor az Ön terméklistája megelőzheti a versenytárs terméklistáját az Amazon rangsorolásában.
 • Értékesítési előzmények: Cégének az értékesítési története erőteljes tényező annak szempontjából, hogy az Amazon Önt hogyan rangsorolja a keresési eredmények között. Ha erős termék rangsorolást szeretne, akkor ügyeljen arra - nehogy kifogyjon a készlete!
 • Organikus értékesítés: Az organikus eladás az, amikor a vásárló marketing, vagy promóció nélkül vásárolják meg az Ön termékét. Ez abból áll, hogy a felhasználó rákeres egy termékre az Amazonon, ekkor az Ön terméke jelenik meg a keresési listán. Ha az illető vásárol, akkor ezt „organikus eladásnak” tekintjük.

Tetszett a cikk? Olvassa el az előzőt is itt!

View Zsolt Pasztor's profile on LinkedIn

Comments