Az éves internetes kiskereskedelmi értékesítés növekszik

Hungary retail sales data 2016-2017
Forrás: eurostat

Európában folyamatos növekedés figyelhető meg a postai megrendelések számában és az internetes kiskereskedelmi forgalom volumenében. 2017-ben az adatok az Európai Unió tekintetében 12 %-os növekedést mutatnak. A legnagyobb éves növekedést Észtország produkálta, míg Finnországban és Portugáliában visszaesés mutatkozik.

Ezt jól mutatja az Eurostat is, amely a kiskereskedelmi tendenciáit mutatja be az Európai Unióban 2000-től 2017-ig. Ez az adat a kiskereskedelmi értékesítés teljes értékét vizsgálja postai rendelések és az internetes vásárlásokat nézve.

Gyorsabb a növekedés a teljes kiskereskedelmi értékesítéshez viszonyítva 

Az ilyen típusú kiskereskedelmi értékesítések az elmúlt évtized nagy részében növekedtek. 2014-től az éves növekedési ráta meghaladta a 9%-ot. Összehasonlításképpen: a teljes kiskereskedelmi forgalom sokkal lassabban alakult, amíg az éves növekedés üteme 2-3% között alakul 2014 óta.

Az Eurostat az Európai Unió legtöbb tagállamainak az adatait mutatja be, és Észtországot, amely a lakossági értékesítések tekintetében a legnagyobb éves növekedést mutatja be a postai és az internetes megrendeléseket vizsgálva. 2016 és 2017 között az ország online kiskereskedelmi értékesítése 36%-al nőtt. Ez nagyobb arány, mint Magyarországon (+32% lásd a fenti képen), Romániában és Litvániában (mindkettő esetében +26%).

A spektrum másik végén Finnország és Portugália áll, ahol a postai megrendelések vagy az internetes kiskereskedelmi forgalom 1%-al illetve 9%-al csökkent.

Előző cikkemhez kattinson ide e-kereskedelem fizetési módok beállítása a Google analitikában.

View Zsolt Pasztor's profile on LinkedIn

Comments