Mit is csinál egy ASO szakértő ?Egy új foglalkozás jelent meg a munkaerőpiacon: ASO szakértő.

Az ASO ( App Store Optimization ) magyar megfelelője Applikációs Webáruház Optimalizálás, mely azt jelenti, ha egy mobil applikáció megfelelően van optimalizálva az app store-okban gondolok itt -  iTunes iOS-re és GooglePlay Android-ra - sokkal több organikus találatot kaphat, amely a letöltések számának a növekedésében mutatkozik meg.

Hogyan érhető el több organikus letöltés ?

Mit sem ér a kifejlesztett mobil alkalmazása, ha az emberek nem találnak rá és nem töltik le azt. Az ASO nem másról szól, mint minél magasabb helyen szerepelni a keresésekre applikációnkkal az app webáruházakban. Tulajdonképpen hasonlít a (SEO) keresőoptimalizáláshoz, de mégis van különbség a kettő között.

Melyek ezek a hasonlóságok, vagy különbségek ?  • a Google Play és az Apple kereső algoritmusa nagyban eltér a Google Webes keresőjétől.

  • a Google Play-ben ugyanakkor számít az, hogy mennyi külső hivatkozás mutat az applikáció letöltő oldalára. Az Apple platformján ez nem mérvadó.

  • a felhasználók más fajta kulcssó kifejezéseket használnak az app store-okban, mint ezzel ellentétben az internetes keresések során.

  • az Apple webáruházában nagy szerepet játszik a targetált kulcsszó megadása a meta leírásban az applikáció beküldésénél, míg a Google Play-ban való kereséskor hasonlóság fedezhető fel a webes kersésekkel összehasonlítva, mely a SEO-ra jellemző.

  • nagyban eltér az internetes keresésektől az is, hogy a legtöbbet letöltők sokkal specifikusabban vagyis részletesebben keresnek az app store-okban, mint a neten.

  • sokat számít a felhasználók meggyőzésében az is, hogy a letöltő oldalunk hogyan néz ki. Például milyen minőségű képek, screenshot-ok, termék leírások vannak feltüntetve és vannak-e értékelések az oldalunkon vagy, hogy egyáltalán mennyien töltötték le idáig az alkalmazásunkat.

Előnye még az ASO-nak, hogy ha egy iPhone applikáció magas számú organikus találatot kap a keresések során, akkor ezzel csökkenthető a fizetett hírdetésekre ( adwords ) kiadott költség is.

Egyre nyilvánvalóbbá kezd válni az a tény, hogya mobil alkalmazás marketing egyre nagyobb szerepet fog játszani a keresőoptimalizálásban, mivel a fejlesztő cégek keresik az ASO szakértőket, akik nagy szerepet tölthetnek be a vállalatok online marketing stratégiájuk megtervezésében és kivitelezésében.

View Zsolt Pasztor's profile on LinkedIn

Comments

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Post a Comment